ΙΣΤΟΡΙΑ








Εδώ και 18 χρόνια στην Σύρο λειτουργεί η θεατρική ομάδα "ΦΕΡΕΚΥΔΗΣ". Όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμμετάσχει σ΄αυτή πάνω από 100 άτομα.

Η θεατρική ομάδα του ΦΕΡΕΚΥΔΗ αποτελείται από ενηλίκους γονείς και εκπαιδευτικούς και εφήβους.

Στόχος, μέσα από την συνύπαρξη στην θεατρική μας ομάδα είναι να διερευνήσουμε τις δυσκολίες, στην μεταξύ μας επικοινωνία, ν΄ανακαλύψουμε τον εαυτό μας μέσα από τους ρόλους που υιοθετούμε κοινωνικά, και να σκιαγραφήσουμε τις αλλαγές εκείνες, που βελτιώνουν τις μεταξύ μας σχέσεις.

Εδώ, σ αυτό το σημείο ίσως θα μπορούσα να πω δυο λόγια για το δικό μας δρόμο στο θέατρο, μέσα από την προσέγγιση του Κοινωνικού Θεάτρου, που προσπαθούμε να πάρουμε μηνύματα- ερεθίσματα της κοινότητας, τα οποία μέσα από την διεργασία της ομάδας, και τo drama- therapy να συνθέσουμε μια πρόταση-παράσταση και να την φέρουμε ξανά στην κοινότητα.

Το Κοινωνικό Θέατρο, μπορεί να οριστεί, σαν μια εκφραστική και εκπαιδευτική λειτουργία, που χρησιμοποιώντας την δραματική πράξη σαν εργαλείο, και την ομαδική βίωση των δρώμενων, ως εκπαιδευτικό μηχανισμό, στοχεύει στην σφαιρική ψυχοπνευματική και σωματική ωρίμανση των μελών της ομάδας, και μέσω της αλληλεπίδρασης τους, στην ανθρώπινη επικοινωνία.

Η παρουσίαση στην κοινότητα της δουλειάς αυτής, λειτουργεί σαν καταλύτης για τον θεατή, που μπορεί να αναγνωρίσει δικά του βιώματα και καταστάσεις, οδηγώντας κι αυτόν σ΄ένα εσωτερικό διάλογο μέσα από την ταύτιση με τα δρώμενα, και πιθανόν σε διαφοροποίηση και αλλαγή στάσεων.

Τότε το θέατρο βοηθά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του ανθρώπου ώστε να γίνει ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

ΕΡΓΟ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ



Η μικτή θεατρική ομάδα του ΦΕΡΕΚΥΔΗ έγραψε σενάρια (τίτλοι έργων: ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ, www.ithakes.gr), αποτυπώνοντας τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ γονιών-παιδιών-εκπαιδευτικών, στο σχολείο και την Οικογένεια καθώς και την αλλαγή που συντελείται σ’ αυτές, όταν υπάρξει προσωπική διαφοροποίηση και διάθεση αλλαγής και εξέλιξης.

Η παρουσίαση του θεατρικού έργου «ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ» στην κοινότητα είχε μεγάλη επιτυχία (θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ της Ερμούπολης , Απρίλης 2005).
Η συμμετοχή της θεατρικής ομάδας στο 18ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ στην GRENOBLE  τον Ιούλιο 2006,  ήταν η πρόκληση και συνάμα το έναυσμα για την δημιουργία του ΦΕΡΕΚΥΔΗ  ώστε να μπορέσει να αναπτύξει περισσότερο την καλλιτεχνική έκφραση και εκπαίδευση των μελών της .
Η συμμετοχή για δεύτερη συνεχή χρονιά  στο 19ο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ   ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ   ήταν ένα προχώρημα και συνάμα μια πολύ μεγάλη στιγμή για όλα τα μέλη της θεατρικής ομάδας, αφού το φεστιβάλ είχε σαν τιμώμενη χώρα την Ελλάδα για την προσφορά της στο θέατρο, και ιδιαίτερα τον Ευριπίδη και το πρόσωπο της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ.
Στην περσινή συμμετοχή μας με το ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ της Πηνελόπη Δέλτα, στο 27ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ,  που ήταν η μοναδική ελληνική συμμετοχή, με χαρά συναποφασίσαμε μαζί με άλλες 12 χώρες να προετοιμάσουμε αντίστοιχες δράσεις στην Ελλάδα που προάγουν πολυεπίπεδα την ανάπτυξη του τόπου μας, καθώς και την δυνατότητα φιλοξενίας θεατρικών ομάδων από όλη την Ευρώπη.   
  To  Θεατρικό εργαστήρι μετέχει στο ΔΙΚΤΥΟ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ  από το 2007 και συμμετείχε στην ίδρυση του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού Θεάτρου με έδρα τη Ρώμη.